Veelgestelde vragen
De nieuwe wet (Wi2021) geldt voor iedereen die op of na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig werd, dat is de hoofdregel.
De inburgeringsplicht start op de datum bekendmaking verblijfsrecht van de IND. Is die datum vóór 1 januari 2022, dan val je onder de oude wet. Is dat op of na 1 januari 2022, dan val je onder de nieuwe wet.
Er zijn uitzonderingen op deze regel. Raadpleeg hiervoor de wet of informeer bij je inburgeringsconsulent.
Je krijgt een brief van DUO als je inburgeringsplichtig bent. Regio Rivierenland nodigt je namens de gemeente uit voor een intakegesprek.
Voor het inburgeringsdiploma moet je de Nederlandse taal leren. Ook krijg je informatie over de Nederlandse samenleving en de Nederlandse normen en waarden (in de PvT). Daarnaast leer je over de Nederlandse arbeidsmarkt.
Als je de taalcursussen hebt gedaan, kun je examen doen. Als je alle onderdelen hebt gehaald, krijg je je inburgeringsdiploma. Dan ben je klaar met inburgeren.
De onderdelen zijn:
- Examen Spreken
- Examen Luisteren
- Examen Lezen
- Examen Schrijven
- Kennis van de Nederlandse maatschappij
- Participatieverklaring
- Module Arbeidsmarkt en Participatie
Uitzondering: Volg je de Z-route? Dan heb je geen examenverplichting maar een inspanningsverplichting. Je moet in totaal 800 uur taalles volgen. Als asielmigrant participeer je ook 800 uur. Als het lukt, doe je ook examens, maar het is niet verplicht. Aan het eind van het traject volgt een eindgesprek. Daarbij bekijkt Regio Rivierenland namens de gemeente of de afspraken in het PIP zijn nagekomen. We rapporteren dat aan DUO.
In het PIP staan de afspraken die we samen hebben gemaakt over de inburgering: welke leerroute ga je volgen en ga je ook werken?
Ook staat erin hoe Regio Rivierenland je gaat begeleiden en kan helpen met zaken als het betalen van de huur, gas, water en licht en de ziektekostenverzekering. Je moet de afspraken in het PIP nakomen. We houden het document bij en kijkt of er veranderingen nodig zijn, bijvoorbeeld als je van leerroute verandert.
Het PIP is een beschikking van Regio Rivierenland. Daar kun je bezwaar tegen maken. In de beschikking staat hoe je bezwaar kunt maken.
De inburgeringsconsulent bepaalt samen met jou welke route het beste bij je past. Dat hangt af van onder andere leeftijd, situatie, opleiding, werkervaring en de uitslag van de leerbaarheidstoets.
je kunt van route wisselen als blijkt dat dat beter is. Dat kan binnen anderhalf jaar nadat je met inburgeren bent begonnen.
In onze regio biedt het ROC Rivor inburgeringstrajecten aan.
De leerbaarheidstoets geeft antwoord op de vraag: is het niveau van de Nederlandse taal dat nodig is voor de B1-route haalbaar binnen de inburgeringstermijn van drie jaar?
Het Participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van de inburgering.
in dit traject krijg je informatie over de Nederlandse samenleving, de Nederlandse kernwaarden en manier waarop mensen in Nederland met elkaar omgaan. Aan het eind van het traject onderteken je een verklaring. Je zegt daarin de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving te kennen en te respecteren.
De Module Arbeidsmarkt en Participatie is een verplicht onderdeel van de inburgering.
In een aantal uren krijg je informatie over de arbeidsmarkt in Nederland. Tijdens een deel van die uren ga je werkervaring opdoen. je leert meer over werk zoeken en werk vinden.
Daarna word je uitgenodigd voor een verplicht eindgesprek met de inburgeringsconsulent.
Daar krijg je hulp bij.
Dat hangt van de situatie af. Als je een bijstandsuitkering hebt, moet je ook aan je participatie werken. Dat kan betaald werk of vrijwilligerswerk zijn. Als onderdeel van de inburgering willen we graag dat je werk zoekt (betaald of onbetaald). Dat helpt enorm om de taal te leren.
Als je inburgeringsplichtig wordt, krijg je van DUO een brief (kennisgeving inburgeringsplicht). Daarna neemt Regio Rivierenland contact met je op over de brede intake voor inburgering.
Nadat regio Rivierenland jouw persoonlijk plan voor inburgering en participatie (PIP) vaststelt, stuurt DUO je een brief (kennisgeving inburgeringstermijn) over jouw inburgeringstermijn. Die start na het vaststellen van uw PIP.
DUO stuurt brieven over jouw inburgeringsplicht en wanneer de termijn start. Verder houdt DUO je op de hoogte van je behaalde examens en hoeveel tijd je nog hebt om in te burgeren.
COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. COA begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. Het COA werkt nauw samen met andere organisaties. Meer informatie over de opvang en begeleiding staat in negen talen op coa.nl.
Regio Rivierenland begeleidt je bij het inburgeringstraject.
De IND behandelt en beoordeelt je aanvraag voor een verblijfsvergunning. De IND geeft de beslissing (beschikking) op de aanvraag. Verder heeft de IND geen rol in jouw inburgeringstraject.